Łazanki z kapustą często robię na piątkowy obiad. Dodaję jeden sekretny składnik, a danie znika w mig
O dziwo łazanki z kapustą lubi cała moja rodzina. Bardzo mnie to cieszy, bo nie ma przy tej potrawie dużo pracy, a wszyscy zjadają ją ze smakiem. Łazanki z kapustą można zrobić w wersji postnej i mięsnej. W tej drugiej wzbogacam kapustę podsmażoną kiełbasą albo boczkiem wędzonym. Zwykle do łazanek z kapustą dodaję podsmażone pieczarki. No chyba, że mam na tyle duży zapas suszonych grzybów, że mogę ich używać przez cały rok.
Jaką kapustę użyć do łazanek z kapustą?
Łazanki z kapustą można przygotować zarówno z kapusty kiszonej, jak i świeżej, białej. Pierwsza wersja ma oczywiście bardziej wyrazisty, kwaśny smak. Chociaż i świeżą kapustę można przyprawić tak, by była kwaskowa i ostrzejsza w smaku. Wystarczy dodać do niej trochę soku z cytryny, octu jabłkowego czy kwasku cytrynowego. Ja jednak gotuję świeżą kapustę z dodatkiem zakwasu na żur i powiem wam, że to był jeden z moich lepszych pomysłów. Kapusta zyskuje bowiem przyjemny, kwaskowy smak i to w naturalny sposób.
Jak zrobić łazanki ze świeżą kapustą?
Jeśli chcesz przygotować kapustę z suszonymi, leśnymi grzybami, pamiętaj, by wcześniej je namoczyć i ugotować.
Przepis: Łazanki z kapustą
Łazanki podane z kapustą duszoną z zakwasem na żur
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 420 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 niedużej główki białej kapusty
- 1/2 butelki zakwasu na żur
- 2 cebule
- 3 łyżki oleju
- 300 g pieczarki
- 1 listek laurowy
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- 300 g makaronu łazanki
- majeranek
- kminek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie kapustyKapustę oczyść, poszatkuj, wsyp do garnka, zalej żurem, dodaj też trochę wody. Dodaj listek laurowy i ziarna ziela, a także trochę majeranku i kminku, zagotuj i gotuj, aż kapusta będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.
- Podsmażanie cebuli i pieczarekCebule obierz, pokrój w kostkę, podsmaż na patelni. Dodaj oczyszczone, pokrojone w plasterki pieczarki. Przesmaż, oprósz solą i pieprzem, podduś kilka minut. Dodaj je do kapusty, wymieszaj, gotuj 5 minut.
- Łączenie składnikówŁazanki ugotuj w osolonym wrzątku, tak by makaron był lekko twardawy. Odsącz go, dodaj do ugotowanej kapusty, dopraw do smaku, podgrzewaj kilka minut często mieszając.
Jak podać łazanki z kapustą?
Niektórzy na ugotowane łazanki wykładają podduszoną kapustę i tak serwują to danie. Jednak moim zdaniem w ten sposób potrawa nie jest spójna. Często bowiem kapusta zsuwa się z makaronu, a w łazankach nie czuć smaku kapusty. Dlatego warto dodać ugotowane łazanki do podduszonej kapusty i całość podgrzewać kilka minut, często mieszając. By makaron jednak nie rozgotował się w potrawie, należy go tak ugotować, by pozostał lekko twardawy.